Hoewel een kettingzaag veelgebruikt gereedschap is, brengt het gebruik ervan ook risico’s met zich mee waar je rekening mee moet houden. Welke risico’s dat zijn? Dat vertellen we je in dit artikel! Op die manier kun je veilig met je kettingzaag aan de slag.
Volg de juiste richtlijnen
Volg de juiste richtlijnen voor het gebruik van de kettingzaag om risico’s zoveel mogelijk te vermijden. Enkele van deze risico’s zijn: snijden, gehoorbeschadiging, oogletsel, ketting ontsporing of breuk, rugletsel, vallend puin of terugslag. Zorg ervoor dat je je eerst verdiept hoe je kettingzagen op de juiste manier bedient voordat je ermee aan de slag gaat. De meeste van deze risico’s zijn goed te vermijden en komen niet vaak voor zolang je je aan de veiligheidsprocedures houdt. Als je van plan bent een kettingzaag te gebruiken, wees dan ook niet te bang, want kettingzagen zijn vrij eenvoudig te bedienen. Het enige dat je hoeft te doen, is consistent zijn met het volgen van de juiste richtlijnen en altijd alert zijn.
Koop een kettingzaag die aan de normen voldoet
Een van de belangrijke zakenwaar je op moet letten is de kwaliteit van de kettingzaag. Er zijn veel kettingzagen op de markt, maar ze moeten wel voldoen aan de juiste richtlijnen. Deze premium kettingzagen kunnen worden gekocht in gerenommeerde en legitieme bouwmarkten zoals Detuinmachineshop. Kettingzagen maken gebruik van gas of elektriciteit. Beide energiebronnen kunnen behoorlijk gevaarlijk zijn als de bouwkwaliteit van het product niet aan de juiste normen voldoet. Als de ketting van de kettingzaag slecht of niet op de juiste manier is geproduceerd, kan deze breken en in verschillende richtingen vliegen. Dit kan erg gevaarlijk zijn voor jezelf en mensen in de buurt. Laat je niet misleiden door elektrisch gereedschap dat erg goedkoop is. Meestal zijn ze goedkoop omdat de materialen die worden gebruikt goedkoop en minder betrouwbaar zijn.
Zorg voor de juiste uitrusting
Bij de meeste risico’s van kettingzagen kom je niet in contact met de ketting zelf. Het heeft vooral te maken met de activiteiten die je ermee doet. Je zaagt bijvoorbeeld een tak van een boom. Omdat de ketting van de kettingzaag erg snel ronddraait, bestaat de kans dat kleine stukjes hout rondvliegen. Deze stukken kunnen mogelijk fungeren als granaatscherven die je pijn kunnen doen. Om dit te voorkomen, moet je de juiste oogbescherming, hoofddeksels en kleding dragen. Op die manier kun je veilig takken wegknippen zonder stukjes hout in je oog of ergens anders op je lichaam te krijgen.
Met behulp van de bovenstaande tips kun jij veilig aan de slag met je kettingzaag. Veiligheid boven alles!