Hobby

De coronatijd heeft veel Nederlanders even letterlijk stilgezet. Dat kan juist ook de tijd geven om na te denken op welke manier je van toegevoegde waarde kunt zijn voor de maatschappij. Zoals de eenzame of zieke mensen in de buurt. En dan hoef je echt geen hele dagen te helpen bij initiatieven zoals de Voedselbank of Het Rode Kruis. Maar iedereen kan op zijn eigen manier wel een steentje bijdragen. Vaak zelfs vanuit je eigen woonkamer. Wat dacht je bijvoorbeeld van het zelf maken van kaarten om te versturen naar zieke of eenzame mensen in verpleeghuizen of ziekenhuizen? Een klein gebaar waar ze ontzettend blij mee zullen zijn. En het kost je relatief weinig tijd. In dit artikel lees je hoe je eenvoudig zelf kaarten kunt maken met een aantal handige tips.

Handletteren: wat heb je nodig?

Wanneer je zelf kaarten gaat maken, is het leuk om er een tekst op te zetten. En dan is het extra leuk als je gaat handletteren. Op Pinterest zie je vaak tientallen soorten pennen, stiften, potloden en brushstiften die mensen gebruiken bij het handletteren. Je kunt diverse soorten stiften aanschaffen die speciaal hiervoor bedoeld zijn, maar dat hoeft niet. Wanneer je net begint en niet professioneel aan de slag wilt met het maken van creatieve kaarten zijn wat spulletjes van de Action voldoende. Het onderstaande kun je bijvoorbeeld gebruiken:

  • Penseelstiften / Brush Pens : €0,89
  • Fineliners 8 stuks: €1,99
  • Set blanco kaarten: €0,59
  • Potloden met gum: €0,49
  • Eventueel: liniaal

Je ziet dat je dus voor een paar euro al een paar benodigdheden in huis kunt halen waarmee je zelf leuke kaarten kunt maken. Het hoeft dus helemaal niet zo’n grote investering te zijn om iets goeds te doen voor de ander.

Stappenplan kaarten maken

Misschien ben je niet altijd even creatief of heb je soms wat creatieve momentjes. Maar die heb je eigenlijk helemaal niet nodig voor het zelf maken van een leuke kaart. Want er is namelijk een hele handige bron voor inspiratie: Pinterest.

Stap 1: Struin Pinterest af naar voorbeelden

Als je op Pinterest geen goede voorbeelden kunt vinden, dan kan het nergens anders. Wil je een kaart voor een oudere maken, bedenk dan wat de reden is van de kaart. Is deze persoon bijvoorbeeld ziek en wil je een ‘beterschap’ kaart? Vul dan ‘beterschap’ als zoekwoord in en bekijk de tientallen voorbeelden. Wanneer je zelf een Pinterest account hebt, kun je de ideeën pinnen zodat je ze later nog eens kunt bekijken. Voor de verpleeghuizen en ziekenhuizen kun je bijvoorbeeld zoeken op ‘ik denk aan je’ of ‘sterkte’. Je ziet dan vanzelf mooie andere quotes die je kunt gebruiken.

Stap 2: Teken een rechthoek op het kaartje

Zodra je een voorbeeld hebt gevonden, bedenk je hier nog wat eigen toevoegingen bij. Het moet natuurlijk wel jouw creatie blijven. De basis van veel kaartjes is een vorm in het midden van het kaartje. Bijvoorbeeld bij het voorbeeld van het onderstaande kaartje ‘Hoera, een meisje’. Je ziet hier dat er een rechthoek in het midden van het kaartje is gemaakt, je kunt bij veel kaartjes beginnen met deze basis.

Stap 3: Bepaal het lettertype

Wanneer je een rechthoek hebt staan, gaan we verder met de volgende stap. Je gaat nu handletteren. Op Pinterest zie je veel voorbeelden van letters. Je kunt gaan voor sierlijke letters of voor basic letters. Vaak is een combinatie van die twee erg leuk, dit zie je ook bijvoorbeeld bij mijn kaartje. ‘Hoera’ is statig geschreven en meisje met sierlijke letters. Je kunt zelf wat uitproberen maar ook met een bestaand lettertype aan de slag gaan.

Stap 4: Let op de schaduwen

Ten derde is het belangrijk om op de schaduwen te letten als je zelf kaarten gaat maken. Een ‘normaal’ lettertype wordt sierlijk wanneer je op enkele plekken in de letter een extra dikke rand of streepjes toevoegt. In onderstaande voorbeeldletters zie je bijvoorbeeld bij de tweede rij letters dat elke keer de linkerkant streepjes bevat. Wanneer je dit constant houdt, ziet het woord er netjes en sierlijk uit. Dit geldt ook voor schaduwen. Voeg aan dezelfde kant de schaduw toe zodat het ook klopt.

Stap 5: Zorg voor creatieve toevoegingen

Je hebt nu een aantal letters op papier. Nu kun je de kaart gaan versieren. Hier heb je Pinterest niet voor nodig. Het is leuk om juist zelf te kijken naar hoe je de kaart kunt opfleuren. De kaart met ‘Hoera, een meisje’ kun je bijvoorbeeld versieren door van de letter ‘o’ een ballon te maken. Daarnaast kun je stipjes toevoegen wat de kaart leuker en vrolijker maakt. Je kunt ook nog andere kleuren toevoegen.

Stap 6: Verstuur de kaartjes

Wanneer je de kaartjes klaar hebt, zoek je ziekenhuizen, zorginstellingen op in de buurt. Je schrijft een mooie boodschap op de kaart. Je kunt hier een mooie quote op schrijven of een persoonlijk verhaaltje. Vervolgens stuur je de kaarten op. Wil je graag in contact komen met de mensen? Dan kun je je eigen adres toevoegen en je naam. Dat hoeft niet noodzakelijk, je kunt ze ook gewoon een hart onder de riem steken en daar niks voor terugvragen.

Succes en veel plezier! Juist nu corona weer op z’n retour is, zijn er nog steeds mensen eenzaam. Denk dus niet dat het zelf maken en versturen van kaartjes geen zin meer heeft. Wie vindt een kaartje krijgen nou niet leuk?

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie