Overweeg je om een huis te kopen? Dan wil je vast weten wat de kosten zijn van verhuizen naar een koopwoning. Naast de aankoopprijs van je nieuwe woning komen er nog allerlei andere kosten bij kijken. In dit artikel geven we je een overzicht van de verschillende kostenposten.
Aankoopprijs en bijkomende kosten
De aankoopprijs van je nieuwe woning is de grootste kostenpost. Het is belangrijk om hiervoor te sparen bij NIBC en van tevoren goed te kijken naar je financiële situatie. Maar daarnaast moet je ook rekening houden met bijkomende kosten, zoals overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten en kosten voor het inschakelen van een makelaar. En dan moeten we de zogenoemde “kosten koper” (k.k.) niet vergeten. Deze kosten omvatten onder andere de kosten voor de leveringsakte, kadastrale kosten, en kosten voor het inschrijven van de hypotheekakte bij het kadaster. De kosten koper kunnen oplopen tot ongeveer 6% van de aankoopprijs van de woning, afhankelijk van de hoogte van de koopsom en de gekozen hypotheekvorm. Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning heb je geen kosten koper, maar in plaats daarvan koop je de woning Vrij Op Naam (V.O.N.). Hierbij zijn de kosten voor de overdracht en levering van de woning al inbegrepen. Echter, bij een nieuwbouwwoning moet je vaak wel rekening houden met een periode tussen de aankoop en oplevering van de woning, waarin je bijvoorbeeld nog kosten hebt voor tijdelijke huisvesting.
Kosten voor de verhuizing zelf
Een andere kostenpost waar je rekening mee moet houden zijn de kosten voor de verhuizing zelf. Denk hierbij aan het inhuren van een verhuisbedrijf of het huren van een verhuiswagen. Als je ervoor kiest om zelf te verhuizen, kan dit je aanzienlijk veel geld besparen. Je betaalt dan alleen voor de huur van de verhuiswagen en eventueel voor verpakkingsmateriaal. Echter, het zelf verhuizen van zware spullen kan leiden tot schade aan je spullen of de woning. Daarom is het belangrijk om na te gaan of je de vaardigheden en de juiste hulpmiddelen hebt om de verhuizing zelf uit te voeren. Het inhuren van een verhuisbedrijf kan je dus weliswaar meer kosten, maar het kan je ook tijd en zorgen besparen en je verzekeren van een professionele en veilige verhuizing.
Verbouwingskosten
Ook is het belangrijk om te kijken naar eventuele verbouwingskosten. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer? Of moet er nog geschilderd worden? Het is verstandig om vooraf een realistisch budget vast te stellen en hierbij ook rekening te houden met eventuele onverwachte kosten.
Onderhoudskosten van de nieuwe woning
Tot slot zijn er ook nog de kosten voor het onderhoud van je nieuwe woning. Denk hierbij aan kosten voor het vervangen van de cv-ketel of het repareren van het dak. Al met al kunnen de kosten voor verhuizen naar een koopwoning flink oplopen. Het is belangrijk om hier van tevoren goed over na te denken en een financieel plan op te stellen. Zo voorkom je verrassingen en kom je niet voor onverwachte kosten te staan. In dit artikel hebben we een overzicht gegeven van de verschillende kostenposten bij het verhuizen naar een koopwoning. Zo kun je (straks) zorgeloos genieten van je nieuwe woning!