Eindelijk is het zover, je hebt een huisje gevonden. Na een zoektocht van vele maanden bij allerlei makelaars kwam je jouw droomhuisje tegen. Na een paar onderhandelingsrondes en gesprekken met de bank was jij de gelukkige en mocht je je intrek nemen in de woning. Natuurlijk moest er nog wel het een en ander gebeuren om je nieuwe onderkomen naar je smaak in te richten. Je had ook al gezien dat de verwarmingsketel op z’n laatste benen liep. Spoedig zal dat ding een keer z’n laatste dienst bewijzen. Wat nu? In dit artikel geven we een aantal tips.
Laat je verwarming installeren door een bevoegde specialist
Tijdens de onderhandeling met de oude bewoners had je dit al aangegeven. Gelukkig kon er nog iets van de prijs af zodat je nu extra geld overhoudt om de cv ketel een keer te laten vervangen. Inderdaad, laten vervangen. Tenzij je zelf verwarmingsmonteur bent moet je deze omvangrijke klus voor installatie verwarming altijd uitbesteden aan een specialist. Er kan nogal wat mis gaan als je gaat knoeien met gas en elektriciteit. Natuurlijk wil je zeker weten dat je veilig en wel in je nieuwe huis woont, zonder je zorgen te hoeven maken over koolmonoxide of andere adembenemende ongemakken.
Tips om de levensduur van je oude ketel te verlengen
Tot die tijd kun je de levensduur van jouw oude cv-ketel verlengen met enkele handige tips. Let op, vraag eerst advies aan een professional. Als deze persoon zegt dat je de ketel maar beter gelijk vervangt omdat de installatie niet voldoende veiligheid garandeert, luister dan. Maar om te zorgen dat de oude ketel optimaal blijft werken, zijn er een paar stappen die je moet nemen om de installatie in goede staat te houden:
- Minimaal een keer per jaar grondig onderhoud laten uitvoeren door een specialist. Preventief optreden met betrekking tot beginnende problemen die anders ernstiger kunnen worden. Ook onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn zullen dan tijdig worden vervangen. De ketel blijft na het onderhoud efficiënt werken en dit scheelt je weer energie, dus geld.
- Houd de ventilatieopeningen vrij om de luchttoevoer naar de cv ketel vrij te houden. Meubels, gordijnen en andere voorwerpen blokkeren gemakkelijk de installatie wanneer je deze achteloos laat hangen of staan nabij de ketel.
- Hou de waterdruk op peil. Zo tussen de 1,5 en 2 bar is voldoende. Ontlucht de radiatoren ook eens in de zoveel tijd. Als deze ‘beginnen te tikken’ wanneer je de thermostaat hoger zet, weet je dat het hier tijd voor is.
Installeren verwarming en cv ketel
Regelmatig onderhoud is essentieel om de efficiëntie van de ketel te verbeteren en de levensduur te verlengen. Maar op een gegeven moment is het tijd om de ketel te laten vervangen. De verwarming laten installeren door een specialist is een klus die in een dag gepiept is, tenzij deze op een andere plaats komt te hangen en er buizen en radiatoren moeten worden aangelegd. Laat je goed informeren zodat je er in de winter weer lekker warmpjes bijzit.