Ben je op zoek naar een nieuwe tuinpoort, maar weet je nog niet precies wat je wensen zijn en waar je precies op moet letten? Wij helpen je op weg!
1. Het type tuinpoort
Allereerst bepaal je natuurlijk wat voor soort tuinpoort je in je tuin wil hebben. Dit verschilt namelijk per hekwerk en uiteraard ook van de plek waar de tuinpoort komt. Kies je bijvoorbeeld voor een brede inrijpoort bij je oprit om met de auto door heen te kunnen rijden, dan heb je een heel ander soort poort nodig dan wanneer je een poort in je achtertuin wil plaatsen om met de fiets doorheen te kunnen bijvoorbeeld. Tot slot kun je ook nog kiezen voor een looppoort. Deze kun je in vrijwel elk hek plaatsen, zowel in de voortuin als de achtertuin.
2. Automatisch of manueel
Ten tweede heb je ook nog de keuze tussen een automatische poort, of een poort die je manueel kunt openen. Oftewel, gewoon met de hand. Deze optie is met name bedoeld voor inrijpoorten. De automatisch bediende poort is vooral ideaal om vanuit de auto of je huis de poort te openen en te sluiten, zodat je bijvoorbeeld niet door de regen hoeft te lopen. Wil je een poort kopen voor in de achtertuin, dan is een manuele poort het meest logisch.
3. Poort met schuifdeur of draaideur
Qua mechanisme heb je daarnaast nog de keuze tussen poorten met schuifdeuren of draaideuren. Geautomatiseerde inrijpoorten kunnen namelijk zowel schuivend openen, waarbij de hele deur één kant opschuift, maar ook draaiend. Kies je voor een schuifpoort dan schuift de volledige poort naar één kant. In dat geval moet je dus vooral veel ruimte naast de poort beschikbaar hebben. Kies je voor draaideuren, dan heb je daarin ook weer twee verschillende opties: enkele of dubbele draaideuren. Deze keuze hangt over het algemeen af van de beschikbare ruimte in de diepte en de grootte van de draaihoek. Voor een enkele draaideur is namelijk een veel grotere draaihoek nodig dan bij dubbele draaideuren, waar dus sprake is van twee kleinere draaihoeken.
Kies je voor een tuinpoort, dan wordt er vaak gekozen voor een simpele draaideur, maar ook een schuifdeur is natuurlijk een optie. Wat dacht je van een toffe barndoor in je achtertuin?
4. De breedte van de poort
En last, but zeker not least: de breedte van de poort. Dit is opnieuw afhankelijk van de plek van de poort en de eventuele vervoersmiddelen die er doorheen moeten kunnen. Bij een achtertuinpoort houd je over het algemeen rekening met fietsen, of eventueel skelters of bakfietsen die er met gemak doorheen moeten kunnen. Gaat het om een inrijpoort bij de oprit, dan is dit uiteraard afhankelijk van de grootte van jouw auto. Neem dit echter altijd wat breder, want je wil natuurlijk wel genoeg speling houden. Daarnaast kan het fijn zijn als er – wanneer nodig – eventueel ook vrachtwagens of busjes je oprit op kunnen rijden.
5. Materiaal en design
Tot slot is natuurlijk ook de keuze rondom het design en het materiaal van het hekwerk erg belangrijk. Kies je voor een open look of houd je het liever wat meer afgeschermd? Kies je voor onderhoudsvriendelijk staal of juist voor hout?
Hulp nodig?
Alle wensen en eisen op een rijtje of heb je nog wat hulp nodig rondom het maken van de keuze? Er zijn diverse bedrijven die je daarbij kunnen helpen, zoals MT Hekwerken. Zij adviseren wat in jouw situatie de beste oplossing is.