Ik weet nog dat wij vroeger naar het huis van de toekomst gingen en dat ik stond te kijken van alle futuristische, technische snufjes. Technische snufjes die inmiddels heel normaal zijn geworden. Zo hoor je de term ‘smart home’ ook steeds vaker vallen. Hier vallen eigenlijk alle slimme apparaten en services onder die processen in je huis automatiseren. Zodat je eigenlijk steeds minder zelf hoeft te doen. Dat lijkt misschien heel technisch en ingewikkeld, maar dat valt in de praktijk heel erg mee. In dit artikel vertellen we je er alles over.
Slimme verlichting
Mijn eerste kennismaking met smart home was met slimme verlichting ofwel het op afstand bedienen van de lampen. En in dat geval gaat het niet alleen om het aan- en uitzetten, maar ook het instellen van de kleuren en de helderheid van de lampen. Maar denk ook aan het instellen van een timer. Wanneer gaat de verlichting aan? En dan gaat het niet alleen om een specifieke tijd, maar het kan ook getriggerd worden door een bepaalde gebeurtenis.
IFTTT: If This Then That
Met behulp van IFTTT is het mogelijk om bepaalde smart home apparaten ofwel de technologieën aan elkaar te koppelen. Het geeft aan dat je er een actie-reactie mee kunt uitvoeren. Een praktische voorbeeld: je kijkt een voetbalwedstrijd en bij iedere goal licht je slimme verlichting op. Dat is de actie en de reactie. En als je het hebt over verwarming: de slimme verwarming springt automatisch aan zodra binnen een straal van een aantal kilometer van je huis bent (GPS).
Koppelen van apparaten
Smart home draait dus eigenlijk om het koppelen van verschillende slimme apparaten. Denk daarbij niet alleen aan verlichting of je verwarming, maar ook aan beveiligingscamera’s, huishoudelijke apparaten, smart watches, speakers of de deurbel.
KlikAanKlikUit
Maargoed, dat koppelen van die apparaten gaat ook niet vanzelf. Daar is ook weer technologie voor nodig. Eén van de bekendere systemen is het KlikAanKlikUit-systeem (afgekort KaKu). Door dit systeem toe te passen in je huis kun je met een afstandsbediening en de app al je smart home apparaten in huis bedienen. KlikAanKlikUit heeft een heel breed aanbod aan smart technologie waaronder de app, zenders, ontvangers en control stations. Door het plaatsen van een draadloze KlikAanKlikUit dimmer kun je bijvoorbeeld je verlichting in huis heel gemakkelijk veranderen in smart verlichting. Dan heb je de lichtschakelaars die vaak op onhandige plekken zitten niet eens meer nodig. Installeer het Internet Control Station en je kunt vervolgens al je verbonden apparaten bedienen met behulp van de app.
Zo zie je maar dat je huis ‘slim’ maken misschien nog wel gemakkelijker is dan je in eerste instantie zou denken. En het wordt alleen maar makkelijker!