Sluit het bestaande interieur van je woning niet langer aan op je persoonlijke smaak? Heb je meer ruimte nodig, nu een gezinsuitbreiding in het verschiet ligt? Wil je de zolder aanpakken, door hier twee losse kamers in plaats van een opslagplek van te maken? In dergelijke situaties heb je in de basis twee opties: verbouwen of verhuizen. De hoge hypotheekrente en krapte op de woningmarkt maken de eerste optie voor veel huishoudens de meest interessante.Om je op weg te helpen, geven we in dit artikel een aantal slimme tips voor het renoveren van je woning.
Tweede hypotheek afsluiten of een doorlopend krediet
Door de verbouwing mee te nemen in je hypotheek hoef je geen groot eigen vermogen te hebben, om hieraan te kunnen beginnen. Hypotheekadviseurs helpen je te berekenen welke mogelijkheden jij hebt. Voor de financiering van een verbouwing van je bestaande woning heb je vaak twee opties: een tweede hypotheek afsluiten, of kiezen voor een doorlopend krediet. De beste hypotheekadviseur kan voor beide keuzes berekenen wat het je zal kosten en wat het maximum is wat je kunt lenen. Bij een relatief kleine verbouwing of bijvoorbeeld het vernieuwen van je interieur kan een doorlopend krediet interessant zijn. Een nieuwe bank kun je immers niet bekostigen vanuit een tweede hypotheek. Ga je voor een aanbouw om meer ruimte te creëren? In dat geval is een tweede hypotheek interessant. Het is gebruikelijk zo’n tweede hypotheek af te sluiten bij dezelfde hypotheekverstrekker, als waar je de lopende hypotheek afgesloten hebt.
Tip: maak alvast eens gebruik van een online tool, waarmee je kunt berekenen wat je bij je huidige inkomen maximaal kunt lenen. Het geeft een goed beeld van de opties die je hebt, wanneer je een renovatie van je woning overweegt.
Meer ruimte creëren met een aanbouw
Bij een aanbouw wordt vaak direct gedacht aan een uitbreiding van de benedenverdieping. Iets wat ten koste zal gaan van de tuin. Er zijn echter meer opties om ruimte te creëren! Denk bijvoorbeeld ook aan de mogelijkheid om de zolderruimte van één of twee dakkappellen te voorzien. Of ga voor een compleet opzetdak, om zo een vliering op zolder te kunnen realiseren. Het voordeel van een dakkapel ten opzichte van een aanbouw op de benedenverdieping is onder meer dat dit goedkoper is en dat je lang niet altijd een bouwvergunning hoeft aan te vragen. Het maakt dat je eerder kunt beginnen aan de realisatie van de dakkapel. Zo geniet jij straks weer optimaal van je woning.
Neem de bovenstaande tips mee bij de renovatie en doe er je voordeel mee!