Het is tijd voor een review van een spelletje dat ik de afgelopen tijd heel vaak gespeeld heb: het kaartspel Monopoly Deal. Ik ken het spelletje via mijn buurvrouw. Toen ze voor het eerst tegen me zei: “Ik heb een leuk spelletje: Monopoly Deal!”, dacht ik meteen aan het Monopoly bordspel. Ik houd meer van spelletjes die niet al te lang duren. Laat Monopoly Deal nou net een spelletje zijn dat maximaal zo’n 15 tot 20 minuten duurt. Ideaal dus! Hoe werkt Monopoly Deal dan? Je leest het in dit artikel!
Fast facts
- Aantal spelers: 2-5
- Leeftijd: 8+
- Speeltijd: 15-20 minuten
- Inhoud: 110 kaarten, spelregels
- Moeilijkheidsgraad: ** (1 ster = makkelijk, 5 sterren = zeer ingewikkeld)
- Geschikt als reisspel: ja, klein formaat
Monopoly Deal spelregels
Het doel van het spel
Voordat de spelregels van Monopoly Deal verder ga uitleggen, is het belangrijk om het doel van het spel te weten. Het doel is om in totaal drie complete stratensets voor je neus te verzamelen. Net zoals op het traditionele Monopoly-bord bestaat het spel uit verschillende bekende straten in Nederland. Op het kaartje kun je zien wanneer een stratenset compleet is. Dit kan met 2, 3 of 4 kaarten zijn. Zodra je een set compleet hebt, kun je hier daaropvolgend een huis of hotel op bouwen om zo extra geld te verdienen (dat leg ik later verder uit).
Het begin van het spel
Iedere speler krijgt om te beginnen 5 kaarten. Dit kunnen straten zijn, actiekaarten of geld. De rest van de kaarten wordt in het midden neergelegd. Wanneer je aan de beurt bent, trek je twee kaarten van de stapel. Vervolgens mag je maximaal 3 kaarten spelen (minder mag ook). Daarbij mag je geld in de bank leggen, straten aan je verzameling toevoegen of een actiekaart spelen.
De actiekaarten
Actiekaarten zijn heel belangrijk in het spel. Allereerst zijn er de kaarten waarmee je huur kunt vragen voor de straten die je bezit. Op de straten kun je zien hoeveel huur je mag vragen en de kleur van de huurkaart moet matchen aan jouw straten. Heb je aan het einde van je beurt meer dan 7 kaarten? Dan moet je kaarten op de aflegstapel leggen tot je er 7 over hebt.
Heeft een medespeler niet voldoende geld in de pot? Dan moet hij of zij met de straten betalen. In de hoekjes kun je zien hoeveel geld de straten waard zijn. Jij mag deze straten vervolgens voor je neer leggen.
Naast de huurkaarten zijn er nog verschillende actiekaarten die een extra dimensie geven aan het spel. Vooral de ‘dealbreaker’ kan een hele nuttige kaart zijn waarmee je ineens snel kunt winnen of ervoor kunt zorgen dat de ander niet wint. Het is verstandig deze even te bewaren tot het juiste moment om te winnen of de ander te dwarsbomen. Ook de ‘Weiger het’ kaart is een hele handige kaart die je op ieder moment tijdens het spel mag spelen om de actie van een ander ongedaan te maken. Vergeet ook vooral niet dat je deze in je hand hebt, want deze kan heel goed van pas komen!
De Monopoly Deal jokers
Tot slot zijn er nog de jokers die ervoor kunnen zorgen dat je sneller een kaartenset compleet hebt. Er zijn jokers waarop twee verschillende kleuren staan. Deze mag je dus gebruiken voor het aanvullen van deze twee kleuren stratensets. Als je wilt mag je de joker tijdens je beurt ook verleggen naar een andere stratenset. Daarnaast is er nog een joker die je op alle kleuren mag leggen. Een Monopoly Deal joker mag niet zomaar weggepakt worden met behulp van een slinkse of gedwongen deal. Je mag hem tijdens je beurt wel verleggen naar een andere stratenset. Dat kost je geen actie.
Heeft een speler drie stratensets compleet, dan heeft deze speler gewonnen en is het spel direct afgelopen.
Tips & tricks
Nog een paar handige tips en tricks voor als je het spel voor het eerst speelt:
- Je mag niet betalen met kaarten die je in je hand hebt.
- Je mag straten nooit in je bank leggen.
- Als je niet genoeg geld hebt om te betalen, betaal dan met je straten.
- Er wordt geen wisselgeld gegeven bij een betaling. Als je bijvoorbeeld alleen een kaartje van 5M in je pot hebt en een speler eist 1M, dan moet je je het kaartje met 5M afgeven.
- Actiekaarten mag je ook in je geldpot leggen, in de hoeken kun je zien hoeveel geld deze waard zijn. Zeker in het begin van het spel kan het goed zijn om eerst wat geld in je pot te verzamelen. Anders moet je betalen met je straten zodra een speler geld eist.
- Heb je een huurkaart met kleuren straten die je niet hebt? Dan kun je deze gerust in je geldpot leggen.
- Je mag de kleur van je jokerkaarten tijdens je beurt veranderen.
- Het kan soms slim zijn om straten even in je hand te bewaren in plaats van voor je neer te leggen.
- Je kunt de geldkaarten open op tafel neerleggen, maar het maakt het spel extra spannend wanneer het niet te zien is hoeveel geld iedere speler heeft.
Al met al vind ik Monopoly Deal een heel leuk spelletje, dat makkelijk mee te nemen is dankzij het compacte formaat. Het is makkelijk uit te leggen, het is al leuk vanaf 2 spelers en duurt niet zo lang. Al is het soms wel ineens heel snel afgelopen. Maar dan speel je het gewoon nog een keer!
allo, ik heb een vraagje zou je monopoly deal ook alleen kunnen spelen
Beste Gwenaelle,
Voor zover ik weet kun je Monopoly Deal niet alleen spelen. Ik kan je het spelletje ‘Keer op keer’ aanraden en ‘The game’. Die zijn allebei heel leuk om alleen te spelen.
Groetjes,
Myrna van Bij jou thuis
Hallo, je schrijft: “Een Monopoly Deal joker mag niet zomaar weggepakt worden met behulp van een slinkse of gedwongen deal.”
Maar op de Hasbro website staat het volgende.
“Sly Deal
Steal a property card or a property wild card [NB: equivalent van een joker] from any other player and add it to your property collection. You cannot steal a card from a full set of properties. Can also be banked as money. Bank value: 3M.”
Volgens mij mag je dus wel een joker stelen.
Groeten,
Stacey
Beste Stacey, goed dat je het aangeeft. Dit geldt dan denk ik alleen voor de grondjokers en niet voor de joker die voor alle straten en kleuren geldt? (rechts op de foto)