Misschien verwacht je het niet, maar ik heb nog niet zo heel vaak escaperooms gespeeld. In coronatijd heb ik een online escaperoom gespeeld en afgelopen jaar heb ik voor het eerst een ‘live’ escaperoom gespeeld. Ik vind het best lastig om bepaalde verbanden en oplossingen te vinden. Maar hierbij denk ik: hoe vaker je het speelt, hoe beter het gaat. Reden genoeg om er weer eens eentje te doen. Deze keer gaat het om een escaperoom voor thuis van Codekrakers.nl. We kozen voor de ‘makkelijkste’ escaperoom ‘Voorhovens Vennootschap‘. Ik speelde deze escaperoom met 3 vrienden en vertel je in dit artikel over mijn ervaring.
Hoe werkt de escaperoom voor thuis?
Hoe gaat thuis een escape room spelen in z’n werk? Het plannen van een datum voor het spelen van de escaperoom is de eerste stap. Vervolgens kies je op de website van Codekrakers de gewenste escaperoom en ze sturen alle benodigdheden 2 werkdagen voor de speeldatum naar je toe in een grote doos. Het is een vrij grote doos met daarin onder andere een uitgebreide handleiding, de benodigdheden voor de escaperoom, notitieblaadjes, een pen en marker. Daarnaast heb je een laptop nodig met internetverbinding. Het is de bedoeling dat één persoon, de spelleider, de ruimte thuis gaat aankleden en de items uit de doos verstopt volgens de gebruiksaanwijzingen. De spelleider mag zelf wel meedoen. Alles klaar? Dan mag iedereen de ruimte betreden en gaat het spel beginnen! In de handleiding staat de website aangegeven waarop je de video kunt starten. Je hebt een uur de tijd om de escaperoom te halen.
Het verhaal: Voorhovens Vennootschap
Ik wil niet alles verklappen over de escaperoom, maar zal iets meer vertellen over de achtergrond van het Voorhovens Vennootschap. Je moet een zaak oplossen over een lab dat is ontdekt met chemicaliën. Het is duidelijk dat het geen eenmansactie is. Wie stuurt de groep aan en wat is het plan met deze chemicaliën? Bekijk hier de trailer:
De escaperoom voor thuis: mijn ervaring
De voorbereidingen zijn getroffen, de laptop aangezet en we zijn klaar voor het starten van de escaperoom! De klok start en we proberen aanwijzingen te vinden. We zoeken naar spullen, kijken of er iets in zit, lossen puzzels op en komen steeds een stapje verder. Wel hebben we een aantal hints nodig, die je gelukkig erbij krijgt in enveloppen. En voor als je echt niet verder komt, zijn er ook enveloppen met oplossingen. Het liefst gebruik je deze niet, maar wij hadden deze toch echt nodig. De klok blijft tikken en het uur vliegt echt voorbij. We komen erachter dat we niet alle items in de doos nodig hebben, wat soms ook wel jammer is (en ik verklap natuurlijk niet welke dat zijn). Stapje voor stapje komen we verder, maar op een gegeven moment lopen we helemaal vast. Uiteindelijk is het uur voorbij en hebben we het ongeveer 10 minuten later wel op kunnen lossen. Helaas niet gehaald, dus!
Hieronder zie je een aantal foto’s van de escaperoom voor een kleine impressie:
We hadden aan het einde moeite om verder te komen en de connectie te vinden. Waarschijnlijk hebben wij nog wat meer oefening nodig met escaperooms, maar het was al met al een hele unieke ervaring. De escaperoom heeft veel interactieve elementen en doordat je de verschillende items in de ruimte verstopt, creëer je ook een echte escaperoom qua ervaring. Er is veel aandacht besteed aan de video’s en de inhoud van de box. Ik vind het sowieso al heel knap dat je zo’n verhaal en alle puzzels er omheen kunt bedenken!
Wil je ook een escaperoom thuis spelen?
Wil je ook een escape box huren? Deze escaperoom kost €65,- euro, inclusief alle benodigdheden die je thuis ontvangt en weer terugstuurt met de bijgeleverde retoursticker. Ga voor meer informatie naar de website van Codekrakers en ontdek de escaperooms voor verschillende niveaus.