In de herfst of winter kun je vaak wel een verwarmend en gezond soepje gebruiken. Deze kruidige, rode linzensoep maak je simpel en snel. Linzen zijn een goede bron van vezels en eiwitten en bevatten veel ijzer, ze zorgen voor een verzadigd gevoel. Serveer deze rode linzensoep met (desem)brood en bijvoorbeeld hummus, dan is het meteen een maaltijdsoep. Zelf ontbijt ik ook wel eens met de soep, dan start je lichaam de dag met een warm gevoel en met veel groenten en vocht. Erg gezond dus! In een paar stappen leg ik je uit hoe je deze linzen tomatensoep zelf kunt maken.
Rode linzensoep recept: wat heb je nodig?
Je hebt in ieder geval de volgende ingrediënten nodig voor de kruidige, rode linzensoep:
- ½ eetlepel olie (bijv. rijstolie of kokosolie)
- 1 ui
- 250 gram wortelen
- 1,5 liter groentebouillon
- 200 ml kokosmelk
- 1 knoflookteentje
- 2 blikken gepelde tomaat of tomatenblokjes (totaal 800 gram)
- 500 gram rode (split)linzen
- 1 tl kurkuma
- 1 el kerriepoeder
- 1 tl korianderzaad gemalen (ketoembar)
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl gemberpoeder
- Heb je niet alle kruiden in huis, gebruik dan gerust garam masala kruiden
- evt. naar smaak een paar chilivlokken
- Voor de garnering: bijvoorbeeld geroosterd sesamzaad en verse koriander. Of gekookte linzen
De bereiding
Zodra je de ingrediënten in huis hebt, kun je aan de slag om deze linzensoep te maken door onderstaande stappen te volgen:
- Snijd de ui in blokjes.
- Snijd de knoflook fijn.
- Laat wat olie warm worden in je pan en fruit daarin de ui. Als de ui glazig is voeg je de knoflook toe.
- Voeg de geschilde en in stukjes gesneden wortel toe.
- Voeg alle gedroogde kruiden toe.
- Optioneel: Rasp een stukje verse gember en voeg toe.
- Laat alles 5 minuten op laag vuur bakken.
- Voeg de gepelde tomaat of blokjes toe aan de pan. En de rode linzen.
- Voeg 1,5 liter groentebouillon toe en laat alles op middelhoog vuur met een deksel erop gaar worden.
- Zodra de wortel gaar, is kun je alles pureren met de staafmixer.
- Voeg 200 ml kokosmelk toe en naar wens peper en zout.
- Als de soep te dik is, voeg dan extra water toe.
- Voor extra vulling: voeg uitgelekte blonde of bruine linzen toe of kikkererwten (voor nog meer vezels en gezonde voedingsstoffen).
- Garneer de soep met geroosterd sesamzaad en verse koriander.
Geniet van deze heerlijke én gezonde rode linzensoep. Een goede start van je dag, middag of avond!