Er kunnen genoeg redenen zijn waarom je dak aan vervanging toe is. Misschien is het dak verouderd, zijn er lekkages, zijn veel dakpannen beschadigd of ontbrekend of is het dak slecht geïsoleerd. Of je wilt een andere look aan je dak geven. Wat je reden ook is, het is hoe dan ook een goede investering voor de langere termijn. Maar hoe pak je dat aan m je dak vervangen? Want je wilt het wel meteen op de juiste manier aanpakken. Wij helpen je op weg en zetten de stappen op een rij in dit artikel.
1. Je dak inspecteren
Start met het inspecteren van de huidige staat van je dak. Wanneer je je dak goed bekijkt, kun je eventuele tekenen van slijtage of schade aan het licht brengen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Gebarsten of ontbrekende dakpannen
- Mos- of algengroei op de dakpannen
- Losse of verouderde loodslabben rond de schoorstenen en dakramen
- Lekkageplekken binnen in huis.
Zie je tekenen van slijtage? Dan kan het verstandig zijn om een professionele dakdekker in te schakelen om je dak grondig te inspecteren.
2. Dak volledig vervangen of herstellen?
Het vervangen van een aantal dakpannen of het repareren van een lekkage kan voldoende zijn, maar je dak ouders is dan 20-25 jaar of als er veel schade is, dan is het verstandig om je dak volledig te vervangen. Houd bij de beslissing rekening met de leeftijd van het dak, de soort dakbedekking (moderne dakbedekking gaat vaak langer mee) en de kosten.
3. De juiste dakpannen kiezen
Het kiezen van de juiste dakpannen is een belangrijke stap. Er zijn dakpannen in heel veel verschillende materialen en stijlen. We zetten een aantal populaire opties op een rij:
- Kleidakpannen: hebben een traditionele uitstraling en gaan vaak 50 jaar of langer mee.
- Betonnen dakpannen: wat zwaardere dakpannen, goedkoper en net zo duurzaam.
- Keramische dakpannen: weerbestendige dakpannen met een luxe uitstraling.
- Leien dakpannen: elegant en zwaarder, maar vaak duurder in aanschaf en zwaarder qua gewicht.
Een dakprofessional kan je helpen met het selecteren van de juiste dakpannen voor jouw woning. Er zijn tegenwoordig verschillende winkels waar je zowel online als offline terecht kunt voor het bestellen van dakpannen. Wanneer je goedkope dakpannen snel geleverd wilt hebben, is dat geen probleem. Dus als je een lekkage hebt en snel nieuwe dakpannen nodig hebt, hoef je je geen zorgen te maken.
4. Vraag meerdere offertes aan
Het vervangen van je dak is een flinke investering, dus het loont de moeite om een offerte aan te vragen bij meerdere dakdekkers. Ga niet automatisch voor de goedkoopste optie. Kwaliteit is belangrijker dan prijs. Zorg ervoor dat de materiaalkeuze en dakpannen duidelijk in de offerte staat en vraag naar de garantie op het uitgevoerde werk.
5. Een goede voorbereiding en planning
Als je een dakdekker hebt geselecteerd, kun je samen een planning maken. Houd daarbij rekening met de weersomstandigheden, zorg ervoor dat het dak goed toegankelijk is en stel je buren op de hoogte wanneer het werk gaat plaatsvinden. Het volledig vervangen van een dak kan meerdere dagen tot een week in beslag nemen, afhankelijk van de grootte van je huis.
6. Het dak inspecteren
Wanneer het dak vervangen is, is het tenslotte goed om een inspectie te doen en te kijken of de dakpannen goed zijn geplaatst en er geen lekkages zijn. Vraag de dakdekker ook naar onderhoudstips zodat je eventuele schade in de toekomst kunt voorkomen. Bewaar de garantiepapieren en overweeg om jaarlijks een onderhoudsbeurt te plannen.
Wanneer je de bovenstaande stappen doorloopt, geniet je jarenlang van je nieuwe dak.