Het huren van witgoed gebeurt tegenwoordig steeds vaker. Waar het tien jaar geleden nog een nieuw fenomeen was, zie je dit nu in veel huizen terug. De verhuurders van witgoed willen er op termijn natuurlijk wel wat aan verdienen, dus in welke gevallen is het voor jou als consument een beter idee om witgoed te huren dan te kopen?
1. Studentenhuizen
Bij het huren van witgoed denken waarschijnlijk veel mensen direct aan studentenhuizen, onder studenten wordt namelijk zeer veel gebruik gemaakt van het witgoed huren. Waarom? Ten eerste omdat hier bijvoorbeeld een wasmachine met veel mensen gedeeld wordt, omdat het praktisch onmogelijk is dat iedereen een eigen wasmachine heeft. Ten tweede natuurlijk om de kosten, als je met 10 mensen één wasmachine huurt zijn de kosten relatief gezien erg laag. En een wasmachine kopen met z’n allen én onderhouden én de reparaties delen? Dat kan in theorie, maar is niet handig omdat de wisseling van studenten in een studentenhuis erg snel gaat, en er zit altijd wel iemand bij die niet op tijd betaalt en/of geen geld heeft wat onderling voor frictie kan zorgen.
2. Precies op het verkeerde moment
Wanneer je niet gezegend bent met iets dikkere portemonnee en/of al je apparaten in je huis gaan tegelijkertijd stuk (zul je altijd zien), dan kun je er ook voor kiezen bijvoorbeeld een wasmachine te huren. Je hoeft dan niet één grote eenmalige investering te doen, maar je betaalt dan maandelijks een bedrag voor de huur van je witgoed. En die huur is toch een heel ander bedrag, dan als je ineens honderden euro’s (of nog meer!) moet betalen.
3. Zekerheid
Kun je misschien wel je witgoed ineens betalen, maar wil je gewoon absolute zekerheid hebben? Ook dan is het huren van witgoed een goed idee. Je weet precies met welke kosten je te maken hebt per maand. Geen onverwachte reparatiekosten meer, en je krijgt een nieuwe wanneer de oude stukgaat. Waarschijnlijk ook een nieuwere versie dan dat je al had! En het onderhoud? Ook dat zit hierbij inbegrepen. Voor een vast bedrag per maand weet jij op deze manier zeker dat je altijd een wasje kan draaien of je kleding kan drogen, wat er ook gebeurt.
4. Tijdelijk ergens wonen
Dit heeft een beetje overlap met de studentenhuizen, aangezien studenten ook vaak een relatief korte tijd in hun huis blijven. Maar ook als fulltime werkende Nederlander kun je tijdelijk ergens wonen, bijvoorbeeld door een scheiding of door een leukere reden zoals een plaatsing van werk. Als je in zo’n geval maar één jaar ergens blijft, is het huren van witgoed ook een goed idee. Geen hoge aanschafskosten en ze komen het witgoed brengen, aansluiten én ophalen dus je hoeft het niet zelf te verhuizen. Zoek wel even uit wat de minimale termijn is dat je het contract moet uitzitten, je kunt begrijpen dat de verhuurbedrijven deze constructies niet doen voor twee maandjes.
Kortom; het huren van witgoed is soms een erg goed idee! Houd er wel rekening mee dat het verhuurbedrijf er altijd wat aan verdient, dus wanneer jij je niet kan vinden in één van bovenstaande vier categorieën is het wellicht beter om het witgoed gewoon zelf te kopen. Aan jou de keus!