Nieuws

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat steeds meer mensen kiezen voor een woning net buiten het centrum. Hier is net meer ruimte voor bijvoorbeeld een thuiswerkplek en kun je net iets vaker genieten van een tuin. En dat deze wijken en dorpen rondom een stadscentrum populair zijn zien we terug in de prijzen. Die stijgen harder dan ooit.

Hele dure huizen

Tijden zijn drastisch veranderd. Waar eerst heel Nederland lachte om de enorme prijsstijging in Amsterdam, stijgen nu overal de huizenprijzen. In geen één regio zijn de huizenprijzen nog in balans. Een groot tekort aan woningen, en daarmee het gebrek aan balans tussen vraag en aanbod, is hiervan de oorzaak. Nooit eerder waren huizen in Nederland dan ook zo duur als nu. Een gemiddeld Nederlands huis kost vandaag de dag bijna 4 ton! Dit onderzocht onderzoeksbureau Calcasca in opdracht van NRC.

Nét buiten de stad

Wat bijzonder is, is het verschil in prijzen net buiten het centrum. Calcasa onderzocht Nederlandse woonwijken met duizend koopwoningen of meer. Waar vier jaar geleden in de top-40 wijken de prijzen niet boven de €300.000 uitkwamen, ligt dat nu heel anders. Bij maar liefst twaalf wijken steeg de gemiddelde prijzen boven de 3 ton uit. Hierbij steeg de koopsom van een woning met gemiddeld 50 procent, waarbij de Rotterdamse wijk Charlois aan kop gaat met 53 procent.

Ook probleemwijken zijn hip

Wijken die het hardst stijgen, lijken wijken te zijn met kleinere arbeiderswoningen en gezinswoningen in de buurt van stadscentra. Hiertussen zitten een aantal ‘aandachtswijken’. Dit zijn wijken die in het verleden kampten met sociale, economische of fysieke problemen. Deze leven met de komst van nieuwe eigenaren nu helemaal op.

Buiten Amsterdam

Naast de buitenwijken zijn ook steden en dorpen rondom grote steden steeds meer in trek. Het is helemaal niet meer gek om net buiten Amsterdam te wonen. Een makelaar Zaandam en makelaar Amstelveen zagen sinds 2017 de prijzen in hun regio met respectievelijk 39% en 36% stijgen. Dat is dus minder dan in Amsterdam zelf, hoewel daar het plafond al eerder in zicht is doordat prijzen daar al langer stijgen.

Wil je helemaal een grote kans van slagen? Neem dan eens een kijkje in Zeeland, delen van Noord-Brabant en Overijssel of Limburg. Daar komt de prijsstijging voor huizen niet boven de 30% uit.

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie