Ben je van plan je eerste huis te kopen? Gefeliciteerd! Het is een mooie, nieuwe stap in je leven die je veel goeds belooft voor de toekomst. Toch kan het een spannend en lastig proces zijn – helemaal als je er nog nooit iets over geleerd hebt. Dat is waar wij je bij gaan helpen, dus maak je niet druk.
In dit artikel proberen we je zo kort en eenvoudig mogelijk uit te leggen hoe het kopen van een huis verloopt. We gaan niet zeggen dat het hierdoor direct makkelijk wordt, maar dit zal je zeker op weg gaan helpen.
Stap 1: inventariseer je financiën
Voordat je ook maar een huis kan kopen, is het zaak dat je eerst gaat kijken in hoeverre dit mogelijk is. Wat zijn je vaste lasten? Hoeveel geld komt er elke maand binnen? Wat zou je kwijt kunnen? Je zou dit zelf kunnen berekenen, maar ook met de hulp van een hypotheekadviseur.
Houd ook rekening met de makelaarskosten. Op websites als Adomio.nl kan je kijken wat de mogelijkheden hierin zijn bij jou in de buurt.
Stap 2: begin de huizenzoektocht
Voor velen is dit de leukste, maar ook lastigste stap: je huis uitzoeken. Dit kan je zelf online doen, maar je kunt hiervoor ook een aankoopmakelaar inschakelen, met wie je je wensen bespreekt. De makelaar zal aan de hand hiervan kijken naar welke mogelijkheden er zijn.
Wil je liever gaan wonen in een huis dat nog gebouwd moet worden? Een nieuwbouwmakelaar zal je helpen op de hoogte te blijven van interessante nieuwbouwprojecten. Vergeet ook niet om Open Huizen te bezoeken.
Stap 3: plan je bezichtiging
Heb je een interessant huis gevonden? Dan kan je een bezichtiging plannen. Vaak kan dit via de makelaar of de website waarop het huis aangeboden wordt. Ben je bang dat je niet weet waar je allemaal op moet letten bij je bezichtiging? Dan kan ook hier je aankoopmakelaar je helpen.
Stap 4: onderzoek het huis
Ben je erover uit dat het huis ideaal is voor jou? Dan is de volgende stap om het huis te onderzoeken. Als koper heb je namelijk onderzoeksplicht; dit houdt in dat je zelf dient te zorgen op de hoogte te zijn van de problemen die zichtbaar aanwezig zijn in het huis.
De verkoper heeft namelijk ook wel een mededelingsplicht, wat inhoudt dat ze je op de hoogte moeten stellen van alle problemen die het huis heeft, maar die niet zichtbaar zijn. De mankementen die je wél kan zien zijn echter geheel jouw verantwoordelijkheid. Er staat veel op de lijst van wat je moet onderzoeken, dus ook in dit geval kan je een aankoopmakelaar inschakelen om je hierin te helpen.
Stap 5: onderhandel
Heb je het huis onderzocht en alle problemen met elkaar besproken? dan is het onderhandelingstijd. Samen met je aankoop handelaar kan je onderhandelen met de verkoper. Hiervoor doe je eerst een bod uit op het huis, en wacht je op reactie. Dan kan het onderhandelen écht beginnen. Enkele dingen om bij het onderhandelen rekening mee te houden, zijn de roerende zaken. Dit zijn de spullen die er (blijven) staan zoals meubilair of spiegels. In een zogenoemde ‘lijst van zaken’ stel je vast wat er allemaal precies voor jou achterblijft – iets wat de prijs vaak beïnvloedt.
Ook belangrijk zijn de ontbindende voorwaarden. Bij het uitbrengen van een bod, is het misschien nog niet helemaal duidelijk of je de financiering kan rond krijgen, of heb je nog niet genoeg inzien over de technische staat van het nieuwe huis. De ontbindende voorwaarden zorgen ervoor dat je niet vast komt te zitten aan de koop, mocht er zoiets gebeuren.
Stap 6: onderteken de koopovereenkomst
Als zowel jij als de verkoper een overeenstemming hebben weten te vinden over de prijs, ontbindende voorwaarden, roerende zaken en opleverdatum, dan dien je dit volgens de wet schriftelijk vast te leggen. Pas dan is de verkoop bindend. Hierbij brengt de verkopende makelaar alle afspraken in kaart bij deze koopovereenkomst.
Samen met je aankoopmakelaar neem je de koopovereenkomst goed door en als jullie er geheel akkoord mee zijn, wordt het tijd om te ondertekenen. Je hebt nu officieel je eerste huis gekocht.
Stap 7: krijg de financiering rond
Er zijn meerdere manieren om je huis te financieren, maar de meesten sluiten hiervoor een hypotheek af. Hiervoor kan je het beste een hypotheekadviseur raadplegen. Deze kijkt naar jouw mogelijkheden en helpt je de verschillende regels die alle verschillende hypotheken hanteren met je te begrijpen. Heb je een hypotheek gekozen, houd er dan wel rekening mee dat de aanvraag vier tot zeker acht weken kan duren.
Wat ook belangrijk is om rekening mee te houden, zijn alle extra kosten die je krijgt. De hypotheek betaalt namelijk wel het huis, maar je krijgt ook te maken met overdrachtsbelasting, notariskosten, een taxateur (iemand die de waarde van het huis vastlegt) en eventuele advies- en bemiddelingsprijzen, een courtage voor de makelaar (kort uitgelegd de betaling bij een geslaagde aankoop), bankgarantie, en een Waarborgsom Nationale Bank (een hypotheek waarbij je financieel minder risico loopt).
Stap 8: de overdracht
Enkele dagen voor de dag van de overeenstemmende oplevering stuurt de notaris je een concept-leveringsakte, plus een nota van afrekening. Klopt alles, en is de woning nog in de afgesproken staat, dan kan je de akte van levering tekenen. En voilà, de woning wordt onder jouw naam ingeschreven bij het Kadaster. Gefeliciteerd, je bent nu de trotse eigenaar van een eigen huis.