Als je op zoek bent naar de beste manier om je muur leuk aan te kleden met wandplanken, dan kies je voor plankendragers. Zoals de naam al aangeeft, zet je deze dragers in ter ondersteuning van een plank. Deze dragers kunnen van allerlei materialen gemaakt zijn, bijvoorbeeld staal, aluminium of leer. Dankzij deze plankdragers is het eenvoudiger dan ooit om een wandplank te bevestigen. Dit kan op meerdere plekken in en rondom je woning. Zo kun je bijvoorbeeld een wandplank monteren in de woonkamer, slaapkamer, op het terras of buiten rondom je woning. Bovendien kun je hier allerlei spullen op kwijt. In dit artikel vertel ik je meer over plankendragers en hoe je deze dragers het beste kunt monteren.
Waarvoor gebruik je een plankendrager?
Een plankendrager is ideaal voor het bevestigen van een wandplank. Je bevestigt een plankdrager met schroeven. Op deze plank kun je allerlei dingen kwijt. Tover deze plank bijvoorbeeld om tot een boekenplank of plaats er plantjes op. Daarnaast is deze plank geschikt voor het plaatsen van onder meer kaarsen en lampjes. Ook foto’s en mappen kun je hierop kwijt. Plankendragers kunnen best wat gewicht aan, dus je kunt op deze wandplanken meer plaatsen dan je wellicht zou verwachten. Dat is ook afhankelijk van de stevigheid van de planken en de plankendragers. Ze zijn sowieso ideaal voor het wegwerken van kleinere items. Bovendien zien ze er goed uit en zorgt het hout voor meer sfeer in je woning.
Hoe vind je de ideale plankdrager?
Ten eerste kijk je altijd naar je eigen voorkeuren. Houd je meer van robuuste planken of van subtiele planken? Qua plankendragers zijn er een hoop varianten waar je uit kunt kiezen. Zo heb je veel opties qua materiaal waarvan de drager gemaakt kan zijn: staal, aluminium en leer bijvoorbeeld. Het materiaal waar je voor kiest heeft een grote invloed op de algehele uitstraling van je wandplank. Zwarte plankdragers zijn bijvoorbeeld meer geschikt voor een landelijke sfeer, terwijl je leren plankdragers kunt inzetten voor een meer huiselijk gevoel. De look bepaal je zelf, van landelijk tot modern. Kies je liever voor onzichtbare dragers? Dan zijn blinde plankdragers je beste optie.
Het monteren van plankendragers
Nog een reden om voor plankendragers te kiezen is het feit dat ze relatief eenvoudig te monteren zijn, zelfs als je geen ervaren doe-het-zelver bent. De gemiddelde plankdrager is voorzien van zes montagegaten. Deze gaten zijn voor universeel gebruik gemaakt. Je begint met het bevestigen van de kortste kant van de drager aan de wand. Hier bevinden zich schroefgaten met een diameter van ongeveer 9 mm. Zorgt dat je beschikt over passende schroeven en pluggen voor deze klus, het liefst schroeven van 50 mm en pluggen van 40 mm.
Je boort een passend gat voor je schroeven en pluggen. In dat geval boor je dus een gat van 50 mm diep, vul je dit gat met de plug en schroef je vervolgens de drager vast tegen de muur. Afgeraden wordt om de dragers meer dan 60 cm uit elkaar te plaatsen. Anders wordt de draagkracht te laag, met vallende planken tot gevolg. Bij minder dan 60 cm afstand wordt er voldoende draagkracht behouden. Let goed op dat je passende planken scoort die dik genoeg zijn voor wat je op de planken wilt plaatsen.
Met behulp van de bovenstaande tips kun jij aan de slag met mooie plankendragers en wandplanken in je huis!