Wanneer je een lekker stukje vlees koopt, wil je hier echt van genieten. Er bestaan verschillende bereidingstechnieken voor vlees die elk net een ander resultaat geven. Houd je van die echte houtskoolsmaak? Kies je voor gemak in de oven of staat bij jou de braadpan op het vuur? Hieronder geven we je tips om met iedere bereidingstechniek het beste uit het vlees te halen!
Ga goed voorbereid te werk
Met een goede voorbereiding maak je het jezelf niet alleen makkelijker in de keuken, maar kun je straks ook extra genieten van bijvoorbeeld die overheerlijke ribeye. Zorg er altijd voor dat je het vlees 15 tot 20 minuten voor het bereiden uit de koeling haalt, waardoor het op kamertemperatuur kan komen. Op deze manier voorkom je dat het vlees schrikt van het grote temperatuurverschil, wat het taai kan maken. Om de smaak te versterken, kun je het vlees voor de bereiding aan beide kanten kruiden. Hierdoor zorg je ervoor dat de smaken in het vlees trekken. Dot dit niet te lang vooraf, want zout onttrekt vocht. Ga je goed voorbereid te werk? Dan weet je zeker dat je geniet van een mals en sappig stukje vlees. En nu volgen de verschillende bereidingstechnieken:
1. Vlees bakken
Nadat je het vlees uit de koeling hebt gehaald, dep je het droog met een velletje keukenpapier. Kies een pan die geschikt is voor de hoeveelheid vlees die je gaat bereiden, anders zal de boter verbranden of je kunt niet gelijkmatig bakken.
Laat de boter goed smelten en schroei het vlees dicht op hoog vuur. Zet de temperatuur lager en houd het vlees in beweging voor het lekkerste resultaat. Om het vlees sappig te houden, raden we je aan om een spatel te gebruiken. Iedere vleessoort heeft een andere kerntemperatuur. Ga je een lekker stukje rundvlees kopen? Dan zal dit een kortere bereidingstijd hebben.
2. Vlees roosteren
Roosteren van vlees kan op meerdere manieren. Vind je die rokerige smaak lekker? Dan is de barbecue de keuze voor jou! Wil je wel de grillstrepen, maar vind je een barbecue te veel gedoe? Dan kun je gebruikmaken van een grillpan. Doordat je hier bijna geen vet gebruikt om het vlees te bereiden, is dit de gezondste bereidingstechniek.
In principe is het idee hetzelfde. Je schroeit eerst het stuk vlees dicht op een hoge temperatuur en daarna gaar je het verder op laag vuur.
3. Vlees braden
Braden doe je in de oven. Dit is een hele makkelijke manier om vlees te bereiden, maar je moet wel goed naar de temperatuur kijken. Niet elke vleessoort heeft namelijk dezelfde bereidingstemperatuur. Zo zal rood vlees normaal gesproken kortere tijd op een hogere temperatuur bereid worden, terwijl wit vlees over het algemeen op een lagere temperatuur bereid wordt.
4. Vlees roerbakken
Na een lange dag werken, heb je misschien niet zo veel zin meer om lang in de keuken te staan. Dan is roerbakken de uitkomst. Zorg ervoor dat je alle ingrediënten gesneden hebt, voordat je begint met het gerecht. Verwarm een beetje olie in een hete wok en voeg de ingrediënten één voor één toe. Hierbij kijk je naar de garing van het product. Zorg ervoor dat het vlees voortdurend in beweging blijft wanneer je het gaat roerbakken.
5. Vlees stoven
Niets is lekkerder dan een stoofpotje op een koude dag. Stoven betekent dat je het vlees langere tijd op een lagere temperatuur gaart in een vloeistof. Snijd het stoofvlees in kleinere stukken en braad het eerst aan. Daarna laat je het stoven in een gesloten pan. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller het gerecht klaar is. Maar het is natuurlijk het lekkerst als je de tijd neemt!
Probeer de technieken uit
Natuurlijk bestaan er nog veel meer bereidingstechnieken, maar met deze vijf voorbeelden maak je gegarandeerd een lekker gerecht. Let wel op de bereidingstijd van de verschillende stukken vlees. Hierbij is de kerntemperatuur ontzettend belangrijk. Kijk hier voor een overzicht voor vlees, wild en gevogelte. Duik jij binnenkort de keuken in om één van deze kooktechnieken uit te proberen?