Met behulp van gevelbekleding is het mogelijk om een extra laag aan te brengen op de gevel van je woning, schuur of een ander gebouw. Het wordt steeds vaker toegepast en dat is natuurlijk niet voor niets zo. Wij zijn op onderzoek gegaan: wat zijn de voordelen van gevelbekleding, wat zijn de mogelijkheden en de nadelen van verschillende soorten gevelbekleding?
De voordelen van gevelbekleding
Er zijn verschillende voordelen te noemen van gevelbekleding. We zetten een aantal belangrijke voordelen op een rij:
- Het zorgt voor een unieke en persoonlijke uitstraling: met behulp van gevelbekleding bepaal je zelf de uitstraling van de gevel.
- Het verbergt je oude gevel: is je gevel niet meer mooi of aan renovatie toe? Dan verberg je het eenvoudig met gevelbekleding.
- Het heeft een isolerende werking: gevelbekleding zorgt ervoor dat het gebouw minder warmte kan verliezen.
- Er is veel keuze in soorten gevelbekleding: veel materialen en kleuren verkrijgbaar.
- Het is eenvoudig te plaatsen en te vervangen: eventuele reparaties zijn snel en eenvoudig uit te voeren.
In sommige gevallen kun je subsidie krijgen voor het isoleren van je huis. Lees op de website van de Rijksoverheid meer over de subsidie voor isolatiewerkzaamheden.
Verschillende soorten gevelbekleding
Met een groot online aanbod is er altijd wel passende gevelbekleding te vinden. Maar welke soorten gevelbekleding zijn er en wat zijn de voor- en nadelen? We zetten ze op een rij.
Houten gevelbekleding
Dit is de meest natuurlijke vorm van gevelbekleding. Hout heeft een hele sfeervolle en warme uitstraling en is in verschillende houtsoorten verkrijgbaar, waaronder Accoya, Cambara, Cedar, Jatoba, Lariks en Douglas. Het vergt wel onderhoud om het zo lang mogelijk mooi te houden.
Voordelen:
- Natuurlijke uitstraling
- Milieuvriendelijk
- Naar smaak te schilderen
Nadelen:
- Vereist regelmatig onderhoud
- Kan gevoelig zijn voor vochtproblemen
Kunststof gevelbekleding
Kunststof gevelbekleding is in vele soorten en kleuren verkrijgbaar. Zo heb je ook kunststof gevelbekleding die qua uitstraling bijna hetzelfde oogt als houten gevelbekleding. Ondanks dat het geen natuurlijk materiaal is.
Voordelen:
- Betaalbaar
- Makkelijk verkrijgbaar
- Weinig onderhoud nodig
Nadelen:
- Kan verkleuren of vervormen door blootstelling aan de zon
- Minder duurzaam dan sommige andere materialen
Composiet gevelbekleding
Composiet is een combinatie van houtvezels en kunststof. De houtvezels zorgen voor een natuurlijke uitstraling, waar het kunststof ervoor zorgt dat er bijna geen onderhoud nodig is.
- Verschillende ontwerpmogelijkheden
- Goede isolerende eigenschappen
- Relatief onderhoudsarm
- Natuurlijke uitstraling
Nadelen:
- Vaak duurder dan hout of kunststof
- Mogelijk wat lastiger te installeren
Wil je het zo milieuvriendelijk mogelijk doen, dan kies je dus voor hout en qua kosten is kunststof het meest voordelig.
Open of gesloten gevelbekleding
Naast de bovenstaande soorten gevelbekleding is er de keuze tussen open of gesloten gevelbekleding. Gesloten bekleding dekt, zoals de naam al zegt, de gevel volledig af. Er zijn dus geen openingen en spleten zichtbaar, waardoor het ook een goede bescherming biedt tegen alle weersomstandigheden. Het heeft bovendien een hele strakke, moderne uitstraling. Maar open gevelbekleding kan ook een optie zijn als je wilt zorgen voor een extra ruimtelijk effect op het gebouw door het verschil in licht en schaduw. Het zorgt bovendien voor een betere ventilatie en daardoor mogelijk voor een langere levensduur van het materiaal.
Je gevel opknappen kan een onderdeel zijn van het renoveren van je woning. Je huis opnieuw inrichten zorgt ook voor een nieuwe look en feel aan de binnenkant. Ontdek de mogelijkheden en ga aan de slag.