Veel Nederlanders zijn erg gesteld op de bekende boterhammen tijdens de lunch. Dat is makkelijk én snel om te maken. Vroeger at ik zelf ook alleen maar boterhammen tijdens de lunch. Ik ging op een gegeven moment op zoek naar gezonde en lekkere mogelijkheden om te variëren. Mijn tips deel ik graag in dit artikel. En samen met de gezonde lunchrecepten van Daniëlle moet dit wel genoeg inspiratie geven!
Zijn boterhammen dan niet gezond?
Om dan meteen maar een misverstand uit de wereld te helpen: het is niet zo dat boterhammen per definitie ongezond zijn. Maar er zit wel veel verschil tussen de verschillende soorten brood, de ene boterham is voedzamer dan de andere. Zo zijn volkoren boterhammen bijvoorbeeld een stuk gezonder dan witte boterhammen. Een volkoren boterham bevat namelijk veel meer vezels en mineralen. En als het gaat om volkoren hoef je echt niet meteen te denken aan heel donker brood. Ik heb zelf bijvoorbeeld heel lekker volkorenvloerbrood ontdekt van de versafdeling van de Albert Heijn. Probeer verschillende soorten brood uit en kijk welke jij het lekkerste vindt. En kijk ook kritisch naar je broodbeleg, beleg bijvoorbeeld in ieder geval één boterham gezond en de andere met iets minder gezond zodat je de balans er een beetje in kunt houden. Of eet naast je brood ook wat tomaatjes en komkommer of andere groentes om je dagelijkse hoeveelheid groente binnen te krijgen.
Tips om te variëren met de lunch
Als het gaat om een gezonde lunch, is het vooral belangrijk om te variëren en niet iedere dag hetzelfde te eten. Ik ging zelf op zoek naar variaties voor de lunch en kwam uit op yoghurt met fruit en granola. Granola wordt gezien als een gezonder alternatief voor krokante muesli. Het is een mix van onder andere geroosterde zaden, noten en granen. Echt lekker en crunchy! En als je denkt aan een gezonde lunch, denk je natuurlijk ook aan salade. Een ook daarin kun je variëren. Voeg wat komkommer, tomaatjes en augurk toe, een lekkere dressing, een gekookt eitje en je hebt al een lekkere salade. Tegenwoordig maak ik steeds vaker op zondag verse soep, die ik de volgende dag opwarm als lunch. En invriezen kan natuurlijk ook altijd om deze op een later moment te eten.
Een gezonde lunch voor onderweg
Twee of drie boterhammen smeren en in een boterhamzakje kost natuurlijk weinig moeite. Maar het meenemen van yoghurt, fruit of salade is tegenwoordig ook heel makkelijk dankzij de vele handige opbergbakjes. Zo heb ik een speciale vershouddoos voor salade van Sistema, met een apart potje voor de dressing. En verder vind ik de Mepal lunchpotten heel fijn voor het meenemen van yoghurt met een apart gedeelte voor granola en/of fruit.
Thuis gezonder lunchen
Door corona zijn we met zijn allen vaker thuis. Ik werk inmiddels al een aantal maanden thuis en merkte vooral in het begin dat de verleiding groot was om bijvoorbeeld een tosti of iets anders lekkers te maken als lunch. Dat is natuurlijk lekker, maar niet altijd even gezond. Maar inmiddels zie ik het thuiswerken juist als voordeel en heeft het er juist voor gezorgd dat meer tijd en aandacht ben gaan besteden aan een gezonde lunch en de slechte ‘gewoontes’ overboord te gooien. Zo roerbak ik weleens wat groenten tijdens de pauze met wat peper en kerriepoeder of ik maak een lekkere salade met een gekookt eitje erbij.
Gezonde lunch recepten
De lunchrecepten laat ik heel graag aan Daniëlle over. Zij heeft inmiddels duizenden volgers op haar Instagram account waar ze overheerlijke recepten deelt. En we hebben haar ook mogen verwelkomen als blogger voor ‘Bij jou thuis’. Inmmiddels heeft ze al een aantal heerlijke en gezonde lunchrecepten gedeeld. Waaronder:
Wil jij zelf nog een lunchrecept delen? Laat het achter als reactie of stuur ons een berichtje!