Tijdens de kerstvakantie hadden we weer wat extra tijd met elkaar. En dat betekende voor mij automatisch: meer tijd voor spelletjes! Zo hebben we tijdens een gezellig avondje het spel Dixit weer eens uit de kast getrokken. Wauw! Bijna vergeten hoe mooi en leuk dit spel is. in 2010 is dit spel dan ook bekroond voor het beste spel van het jaar. Helaas is het geen superbekend spel, maar daardoor kan je de visite er wel mee verrassen. Het Dixit spel laat je in een heerlijke fantasiewereld zijn waarbij je een kijkje in het hoofd van je medespelers mag nemen.
Fast Facts
- Aantal spelers: 3 tot 6
- Leeftijd: 8+
- Speelduur: 30 minuten
- Inhoud: een spelbord in de doos, 84 kaarten, 36 stem fiches in 6 verschillende kleuren & 6 houten konijnen
Wat is Dixit?
Een spel vol fantasie waarbij je in het hoofd van de tegenstander moet kruipen om zo veel mogelijke punten te verdienen. Wie als eerste 30 punten heeft behaald, wint het spel.
Fases van het Dixit spel
Het spel wordt gespeeld in verschillende fases. Doorloop de volgende stappen en het spel wordt voor iedereen duidelijk. Voordat het spel begint, krijgt iedere speler 6 kaarten van de stapel in zijn hand. Iedereen kiest een kleur, zet de konijnen op de startpositie en houdt de stemfiches gesloten bij zich.
1. De verteller:
Om de beurt is één van de spelers de verteller. De verteller kiest één van de 6 kaarten in zijn hand. Bij deze kaart verzint hij een uitspraak en legt zijn kaart gesloten op tafel neer. Een uitspraak mag uit een of meerdere woorden bestaan, maar ook een liedje of geluid is toegestaan.
2. Een kaart kiezen voor de verteller:
De andere spelers kiezen de kaart uit hun hand die het beste past bij de uitspraak van de verteller. Ze leggen deze kaart gesloten op de kaart van de verteller. Vervolgens schudt de verteller de kaarten en legt deze één voor één open op tafel in een rijtje van 1 t/m maximaal 6 (afhankelijk van het aantal spelers). Kaart 1 ligt links, kaart 2 daarnaast etc.
3. De kaart van de verteller vinden:
Het doel van de andere spelers is om te raden welke kaart de verteller heeft gekozen.Na het bekijken van alle kaarten brengen alle spelers hun stem uit door middel van hun stemfiche gesloten in het midden van de tafel te leggen. Alleen de verteller stemt niet. De verteller draait alle stemfiches om en op de overeenkomstige kaart gelegd.
4. De puntentelling:
- Als alle spelers de kaart van de verteller gevonden hebben, krijgt iedereen 2 punten, behalve de verteller (de kaart was dus te makkelijk). Dit geldt ook als niemand de kaart van de verteller heeft kunnen vinden (de kaart was dan te moeilijk).
- In elk ander geval krijgt de verteller 3 punten. De spelers die de kaart van de verteller hebben gevonden krijgen ook 3 punten.
- Elke speler, behalve de verteller, krijgt één punt per stem voor zijn kaart.
- Aan de hand van de scores worden de konijnen op het spelbord verplaatst.
5. Einde van de beurt:
Elke speler pakt een nieuwe kaart. De volgende speler is nu aan de beurt om verteller te zijn. Dit verschuift met de klok mee. het spel eindigt als iemand 30 punten heeft gehaald.
Speltips
Het spel gaat om de juiste uitspraak van de verteller. Door té precies het kaartje te beschrijven zullen de medespelers het kaartje gemakkelijk vinden. Wanneer de uitspraak te abstract is zal niemand het kaartje vinden en krijgt je als verteller dus geen punten.
Daarnaast is het belangrijk om door de ogen van je medespelers te kijken om te achterhalen of hij degene is wie dit kaartje met deze uitspraak neer zou kunnen leggen.
Tot zover mijn uitleg over het Dixit spel. Als je op zoek bent naar een spel waarin je je creativiteit en fantasie goed kwijt kunt, dan is dit zeker een aanrader!