Het is waarschijnlijk de populairste nieuwe hobby van velen sinds Corona uitbrak: het kweken van een urban jungle bij jou thuis. Je brengt meer tijd door thuis, wilt het gezelliger maken en misschien heb je er gewoonweg meer behoefte aan om de natuur in huis te halen. Zelf heb ik sinds een aantal jaren een mini-jungle, maar deze bestond vooral uit planten die ik kocht bij tuincentra. Maar door het werken vanuit huis en veel extra vrije tijd ben ik ook aangestoken met het groene virus en heb ik inmiddels meer dan 80 stekjes en planten (en nog minstens net zoveel planten op mijn verlanglijst). Waarschuwing: Stekjes ruilen en je plantenverzameling uitbreiden is enorm verslavend. Als je ziet dat met jouw liefde en aandacht je plantjes goed groeien, geeft dat enorm veel voldoening en een kick. In dit artikel deel ik mijn liefde voor planten en tips om te starten met stekken graag met je. Volg me ook op Instagram voor nog meer planteninspiratie: @groen_en_so.
Stek je gek
Wil je meer groen in huis en ook aan de slag met het stekken van plantjes? Dan raad ik je aan om eerst het boek ‘Stek je plant’ van Mama Botanica te lezen, ze is de bekendste plantenblogger van Nederland en heeft ontzettend veel plantenkennis. Ze schrijft ook blogs voor Intratuin en heeft toffe accounts op Instagram en Facebook om te volgen. Er zijn natuurlijk veel meer bloggers met websites en social media accounts, start gewoon eens met volgen en zo kom je vanzelf op ideeën voor jouw plantjes. Ga dan eens kijken welke planten je al in huis hebt en of je deze kunt stekken en zo ja, hoe dan?
Wanneer kan ik beginnen?
De lente en zomer zijn dé groeiseizoenen, vanwege de zonuren. Dus het is momenteel een ideale tijd om te starten met planten stekken. In de herfst en winter gaan de meeste planten in een soort van winterslaap en geef je ze geen voeding en minder water dan in de lente/zomer. Je kunt sommige planten nog wel stekken, maar het zal ontzettend lang duren voordat ze gaan wortelen en groeien. Kortom: in de lente/zomer flink aan de slag en genieten van de groei die je elke dag ziet. En in de herfst/winter staat alles op een lager pitje en kun je bijvoorbeeld investeren in meer plantenkennis opdoen. Of je gaat dan de stekjes ruilen die je in het groeiseizoen hebt gekweekt.
Join the club
Meld je aan voor Facebookgroepen. Bijna iedere stad heeft tegenwoordig wel een besloten ‘stekjes ruilen’ groep. Zo heb je in mijn stad de actieve groep: ‘Zaden en stekjes ruilen – Eindhoven’, hier worden stekjes en planten voor zowel binnen als buiten te ruil aangeboden. Er zijn ook groepen zoals ‘Planten & Stekjes’ of ‘Kamerplanten en stekjes 2.0’ of ‘Plantenadvies’. In deze groepen kun je ook foto’s plaatsen om de naam te vragen van de plantensoort (je hebt hier ook apps voor zoals PlantNet, maar dat werkt niet altijd), advies over de verzorging en er worden veel stekjesboxen (brievenbuspakketje) aangeboden. Behalve veel kennis voor planten kun je op deze manieren vaak op een goedkope manier je verzameling uitbreiden. En je ontmoet mede-plantenliefhebbers.
Tips voor een goedkope urban jungle
Tot slot heb ik nog een aantal praktische tips hoe je op een hele goedkope en makkelijke manier je eigen urban jungle kunt creëren:
Tip 1: koop miniplantjes
Koop drie mini-plantjes voor €5,- bij Intratuin (op woensdag komt de nieuwe voorraad en heb je de meeste keuze). Mini-plantjes zijn ook stekjes en ze zijn al geworteld dus ze groeien heel snel.
Tip 2: ontdek ruil- en marktplaatsen voor plantjes
Stel zoekopdrachten in op Marktplaats. En struin ook Facebook Marketplace af; daar zie ik vaak mensen planten aanbieden omdat ze te groot worden. Elke stad heeft tegenwoordig ook minimaal één plantenasiel of plantenbieb. Zij krijgen kneusjes binnen), lappen ze weer op en verkopen de plantjes (vaak via Marktplaats) voor een klein prijsje. Je kunt jouw ‘kneusjes’ er ook zelf heen brengen als een plant niet jouw juiste match is. Er bestaat ook een ruilwebsite: Stek.app, zo kun je ook stekjes bij jou in de buurt opzoeken of (laten) verzenden per post.
Tip 3: zoek buiten de gebaande paden
Planten bij tuincentra zijn een stuk duurder dan bij kleinere bloemen- en plantenzaken. Ik bezoek zoveel mogelijk van deze winkels omdat voor mij een sport is om voor een lage prijs een mooi pareltje te scoren. En ze hebben vaak ook unieke bloempotten. Je steunt hiermee ook lokale ondernemers, dus een win-win-situatie.
Tip 4: laat je verrassen met een kneusjesbox
Er bestaan ook initiatieven bij webshops die kneusjesboxen aanbieden, dan krijg je voor een lage prijs veel planten. Het nadeel is alleen dat je niet kan kiezen welke planten je ontvangt.
In mijn volgende artikel zal ik vertellen welke planten het gemakkelijkste en daarom het leukste zijn om te stekken. Heb jij nog leuke tips voor het stekken van plantjes of heb je een vraag? Laat een reactie achter of stuur een berichtje via het contactformulier.