De koekenpan is één van de meest gebruikte pannen in de Nederlandse keuken. Dat is niet zonder reden, want de pan blinkt uit in functionaliteit. Zo kun je er vele gerechten mee bakken zoals: pannenkoeken, vis, vlees, aardappels of een lekker gebakken eitje. De pan is niet alleen functioneel, maar is ook nog eens te verkrijgen in vele kleuren, ontwerpen en materialen. Wat te denken van bjijvoorbeeld de prachtige Le Creuset koekenpannen, verkrijgbaar in vele kleuren. Ondanks dat de pan zeer populair is, zijn er nog veel vragen rondom de koekenpan. In dit artikel gaan vertellen we je alles wat je moet weten over deze pan aan de hand van 3 veelgestelde vragen.
Wat is de beste koekenpan zonder anti-aanbaklaag?
Het is jarenlang zeer gebruikelijk geweest om te kiezen voor een pan met een anti-aanbaklaag. Zodoende bakt je gerecht niet aan en maak je het koken voor jezelf eenvoudiger. Maar, wist jij dat er tegenwoordig pannen zijn zonder anti-aanbaklaag waarmee je ook prima een gerecht kunt bakken zonder dat het aanbrandt? Merken als Fissler, Demeyere en Zwilling hebben hoogwaardige koekenpannen zonder anti-aanbaklaag.
Redenen om te koken met een koekenpan zonder anti-aanbaklaag:
- Het is gezonder.
- Het is beter voor het milieu.
- Pannen zonder coating ontwikkelen een natuurlijke anti-aanbaklaag.
Waar moet je op letten bij het kopen van een koekenpan?
Wil jij graag een koekenpan kopen, maar heb je geen idee waar je op moet letten bij het uitkiezen van een pan? Om ervoor te zorgen dat jij de beste keuze maakt, hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet:
- Warmtebron: op welke warmtebron kook je? Niet elke koekenpan is geschikt voor elke warmtebron. Houd hier dus rekening mee als je een keuze maakt.
- Formaat: houd rekening met het aantal mensen waarvoor je gaat koken. Als je vaak met zijn tweeën eet, dan heb je logischerwijs een minder grote koekenpan nodig dan wanneer je kookt voor een groot gezin.
- Anti-aanbaklaag: wil je met of zonder anti-aanbaklaag koken? Je hebt de nadelen van een anti-aanbaklaag al gelezen. Uiteraard heeft het ook voordelen. Zo is het gemakkelijk schoon te maken. Weeg de voor- en nadelen af en maak een keuze.
- Materiaal: elk materiaal heeft eigen voor- en nadelen als het gaat om koken. Zo zorgt koper voor een perfecte warmtegeleiding. Informeer je dus goed over de voor- en nadelen per materiaalsoort.
Hoe noem je een halfhoge koekenpan met een deksel?
De koekenpan is een veelzijdige pan zoals we al eerder opgemerkt hebben. Menig gerecht kan gebakken worden in deze pan. Maar, wat een nadeel van de pan is, is dat het een lage rand heeft. Stel dat je wokgerechten gaat maken in de pan, dan ga je al snel knoeien en zit je keuken binnen no time onder de etensresten. Hier is een oplossing voor bedacht, namelijk: de hapjespan. Dit is een halfhoge koekenpan, met of zonder deksel, waarmee je dezelfde gerechten kunt bakken. Het voordeel van de pan is dat het een hogere rand heeft, waardoor je dus niet zo snel knoeit. De pan is bij uitstek geschikt voor gerechten waarmee sauzen gemoeid zijn.
Met behulp van bovenstaande tips kun jij een goede keuze maken voor een koekenpan en heerlijk bakken!