Of je nu van koken houdt of niet, eigenlijk willen we bijna allemaal zo snel mogelijk een gezond (én lekker) gerecht op tafel kunnen zetten. Zeker doordeweeks ontbreekt het nog wel eens aan tijd. Gelukkig zijn er een aantal simpele tips waarmee je jezelf een hoop tijd kunt besparen.
1. Maak een weekmenu
Vergis je niet in de tijd die de voorbereiding in beslag neemt. Het bedenken van wat je nu weer gaat eten, maar óók het boodschappen doen. Het beste kun je daarom een weekmenu maken. Op die manier kun je vaak makkelijker een gevarieerd menu bedenken, bespaar je een hoop geld – want minder winkelbezoekjes – én bespaar je bovendien ook een hoop tijd.
2. Bestel maaltijden
Heb je een drukke week voor de boeg, of gewoon even geen inspiratie om gerechten te bedenken? Dan kun je natuurlijk ook maaltijden bestellen. En nee, dan hebben we het natuurlijk niet over kant en klare fastfood bezorgmaaltijden, maar over (gezonde) maaltijdboxen. Deze bestaan namelijk uit gevarieerde gerechten, met duidelijke receptbeschrijvingen én de ingrediënten zijn afgestemd op de hoeveelheid die je nodig hebt. Zo bespaar je dus ook al heel veel tijd omdat je nauwelijks hoeft af te meten en wegen! Daarnaast bespaar je natuurlijk ook nog eens heel veel tijd omdat je geen gerechten hoeft te bedenken en er geen boodschappen voor hoeft te doen. Ideaal!
3. Bewaar kliekjes of maak het dubbele recept
Wanneer je voor één of twee personen kookt lijkt het misschien logisch om het recept te halveren, maar eigenlijk kun je vaak nog beter gewoon het hele recept maken (of zelfs het recept verdubbelen), zodat je het overgebleven maaltje de volgende dag kunt eten of kunt invriezen voor een volgende keer. Dan ben je namelijk écht snel klaar met koken! Ook zorg je er op deze manier voor dat je geen overgebleven ingrediënten onnodig moet weggooien, want je maakt de ingrediënten waarschijnlijk in z’n geheel op door het hele (of dubbele) recept te maken.
4. Meal preppen
Probeer op een dag dat je wat meer tijd hebt te ‘meal preppen’. Dit houdt in dat je op één moment meerdere maaltijden in één keer maakt, en dit invriest of in de koelkast bewaart. Zo kun je op de drukkere dagen je (gezonde) maaltijd binnen een paar minuten op tafel zetten.
5. Maak eenpansgerechten of traybakes
Het is niet alleen fijn als een bepaald gerecht snel klaar is, ook is het fijn als je daarna bijna geen afwas of opruimwerk hebt. Ideaal hiervoor zijn de zogenaamde ‘eenpansgerechten’ of ‘traybakes’. Dit houdt in dat je het complete gerecht in één pan kan maken, of op één bakplaat kunt leggen en in de oven kunt garen. Hierdoor heb je minimale afwas en opruimwerk.
6. Gebruik de waterkoker
Staat er in het recept dat je een pan water op het vuur moet zetten? Bespaar jezelf die onnodige wachttijd en gebruik hier de waterkoker voor. Het water kookt dan namelijk veel sneller en je bespaart jezelf elke keer weer een paar minuten tijd. Helemaal snel klaar ben je als je een kokend waterkraan hebt…
7. Ruim meteen op
Niemand vindt het leuk om na het eten nog de hele keuken op te ruimen. Daarom kun je dit maar beter meteen na het gebruik van het betreffende keukengerei of ingrediënt doen, of tussen het koken door als je eventjes moet wachten tot je naar de volgende stap kan. Kost je tussendoor nauwelijks tijd en je bespaart er naderhand toch elke keer weer 5 tot 10 minuten mee!
8. Zorg voor goed keukengerei
Koken gaat zóveel sneller als je de juiste tools hebt. Denk aan een knoflookpers, een scherp mes, een eiersnijder, een staafmixer, een hakmolentje voor de uien, noem maar op.
Zo zie je maar dat je met een aantal handige tips veel tijd kunt besparen. Pas ze meteen toe en maak gebruik van de tijd die je over hebt om leuke dingen te doen!